Wat doet een aankoopmakelaar?Wat doet een aankoopmakelaar?
23 dec. 2021·
Leestijd:

Als je een huis wilt kopen, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar je veel voordeel en gemak opleveren, maar ook de nodige kosten. Hoeveel gaat het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kosten? En wat krijg je daar allemaal voor terug? Je leest het in deze blog.

Het werk van een aankoopmakelaar

Bij het aankopen van een huis komt veel meer kijken dan je van tevoren misschien denkt. Voor een aankoopmakelaar is het aankopen van huizen dagelijkse kost. Hij of zij helpt jou door het hele proces heen en zorgt ervoor dat je het huis aankoopt tegen de beste voorwaarden en de scherpste prijs.
Wat een aankoopmakelaar precies doet, verschilt per makelaar. Als je een woning op het oog hebt, gaat de aankoopmakelaar aan het werk. Hij of zij zoekt vooraf al van alles voor je uit over de woning. Een NVM makelaar heeft systemen tot zijn beschikking waardoor hij je van waardevolle informatie kan voorzien, bijvoorbeeld wat de huidige eigenaar heeft betaald voor de woning en waar huizen in de buurt voor worden verkocht. Vervolgens gaat de aankoopmakelaar met jou mee naar de (tweede) bezichtiging. Hierdoor kan hij inschatten of het verstandig is om bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door een expert.

Eenmaal, andermaal

Ben je na deze bezichtiging nog steeds enthousiast over de woning en wil je het huis kopen? Dan begint het onderhandelen! Een belangrijke taak van de makelaar, want nu komt het erop aan. In overleg met jou wordt er een strategie bepaald en een openingsbod gedaan. Soms heeft de verkoper al bepaald hoe je mag bieden op de woning (bijvoorbeeld een eenmalig eindbod). Zodra de verkopende partij reageert met een tegenbod (of akkoord is), ben je officieel in onderhandeling. Naast het bereiken van een aankoopprijs worden ook de voorwaarden goed besproken. Heel belangrijk! Op welke termijn wil je de woning aanvaarden? Welke zaken neem je over? Wil je de woning kopen onder voorbehoud van verkoop van je eigen huis?

Tekenen van de overeenkomst

Wanneer het allemaal goed zit en er is een overeenkomst bereikt, bewaakt de aankoopmakelaar de belangrijke data en controleert deze de koopovereenkomst grondig. Alles wat is afgesproken, wordt hierin vastgelegd. Als je als koper en verkoper tevreden bent over de overeenkomst, wordt deze officieel getekend bij de notaris. Wil je dat de makelaar mee gaat? Dan kan dat. Voordat je naar de notaris gaat, vindt er nog een inspectie van de woning plaats. Dit houdt in dat je voor de laatste keer als koper en verkoper (met makelaar) samen een rondje door het huis maakt. Is alles nog in de staat zoals je had afgesproken (waar is die mooie radiator gebleven, de luxaflex zou toch blijven hangen)? Na de inspectie ga je meestal direct door naar de notaris om te tekenen.

3 dagen bedenktijd

Je hebt getekend, mooi! Nu is het huis officieel van jou. Zodra jij de opdracht tot dienstverlening hebt getekend, heb je echter nog 3 dagen de tijd om je te bedenken. Je mag dan zonder reden afzien van de aankoop van het huis. De bedenktijd is wettelijk bepaald, dus daar mag niet van worden afgeweken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je toch de financiering niet rond krijgt. Of dat het toch niet goed voelt? Het is een van de grootste aankopen in een mensenleven, daarom krijg je de tijd om er zeker van te zijn dat je de aankoop echt door wilt laten gaan.

De meerwaarde van een aankoopmakelaar

In het kort heb je nu een beeld van wat de aankoopmakelaar voor je doet. Toch zijn er nog veel zaken die achter de schermen en tussendoor gebeuren. Om precies te weten wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen, kun je het beste een afspraak maken. Vrijblijvend kun je dan achterhalen of het inschakelen van een makelaar bij jou past.
De ervaring leert dat een aankoopmakelaar veelal meer oplevert dan hij / zij kost. Bovendien geeft het jou veel meer rust en scheelt het veel tijd. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat je niet teveel betaalt voor een woning. Ook de kans op het kopen van een kat in de zak heb je met een aankoopmakelaar geminimaliseerd. Je weet wat je koopt en dat je er niet teveel voor betaalt.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Aan een aankoopmakelaar zitten uiteraard kosten verbonden, dat kan een reden zijn om te twijfelen. Bij de meeste makelaars betaal je een percentage van de aankoopprijs van de woning. Je kunt vooraf dus wel een inschatting maken van de mogelijke kosten en doe dit vooral ook. Zeker in de huidige markt waarin vaak meer wordt geboden dan de vraagprijs, is het zeker de moeite waard om hier kritisch op te zijn als je het tarief bespreekt met de aankoopmakelaar. Een aantal makelaars werken met vooraf afgesproken prijzen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Met een goede, gecertificeerde aankoopmakelaar verdien je het bedrag dat je moet betalen wel weer terug. De aankoopmakelaar durft scherp te onderhandelen en weet precies wat een huis waard is. In de huidige markt waarin er een tekort aan huizen is, wordt er veel overboden. Jouw makelaar beschermt jou hier ook in en adviseert je of overbieden op de woning het wel waard is. Hij laat je zeker niet in zeven sloten tegelijk lopen en gebruikt zijn gezonde en nuchtere verstand, maar bovenal de ervaring en kennis van zaken.

Alle voordelen op een rijtje

  • Alle expertise die je zelf niet hebt op het gebied van een huis kopen, worden aangevuld door de aankoopmakelaar
  • Een aankoopmakelaar laat zich niet door emoties leiden, maar kijkt ‘zakelijk’ naar de woning (geen roze bril)
  • De aankoopmakelaar ziet dingen die jij misschien over het hoofd ziet
  • De aankoopmakelaar helpt je met het maken van verstandige keuzes
  • De aankoopmakelaar neemt alle juridische risico’s en administratieve werkzaamheden uit handen

Maak een afspraak om te kijken wat een aankoopmakelaar jou op kan leveren

Checken of een aankoopmakelaar de oplossing is voor jouw zoektocht naar een woning? Plan via de website een gratis aankoopadviesgesprek in of bel ons voor een vrijblijvende kennismaking!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Noorlander en Van Veen Makelaardij o.g. b.v.
De Donk 18/24
4761 JK Zevenbergen

Back to top