Starters op de huidige woningmarktStarters op de huidige woningmarkt
22 mei 2023·
Leestijd:

De woningmarkt is weer volop in beweging. De huizenprijzen dalen weer en het is ook niet altijd meer nodig om hoger te bieden dan de vraagprijs. Maar betekent dit dat er ook weer meer kans is voor de starters? 🤔

Huizenprijzen dalen

Goed nieuws! In de tweede helft van 2022 daalden de huizenprijzen voor het eerst sinds 2013 flink. Toch is de gemiddelde prijs van een woning € 447.000. Een flink bedrag, en al helemaal als je een starter op de woningmarkt bent.

Wanneer ben je een starter?

Je bent een starter op de woningmarkt als je voor het eerst een huis koopt.

In de ogen van een belastingdienst zitten er nog wel wat meer aspecten aan de term starter. Als jij een starter bent hoef je namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. De voorwaarden waar je aan moet voldoen om geen overdrachtsbelasting te betalen zijn:

  • De woningkoper is tussen de 18 en 35 jaar oud.
  • De woningkoper heeft de overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen
  • De koper gaat zelf in de woning wonen.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 440.000.

Hieruit is al een conclusie te trekken over de starter op de woningmarkt. Je krijgt namelijk een vrijstelling op de overdrachtsbelasting (waardoor het makkelijker zou moeten zijn om aan een eerste woning te komen) bij een woning onder de € 440.000. De gemiddelde woningprijs ligt op € 447.000. Dit zorgt er dus voor dat het lastig is voor starters om een woning aan te kopen omdat deze prijs veel te hoog is en de koper nu geen vrijstelling op de overdrachtsbelasting kan krijgen.

Is het onmogelijk voor een starter?

Nee. Gelukkig is het niet onmogelijk voor een starter om een woning te kopen. Wel zijn er bepaalde provincies die je beter kunt vermijden als je jouw eerste woning wilt kopen. Wil je een woning onder de € 200.000 vinden? Dan kan je beter niet zoeken in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. In de provincies Limburg, Friesland, Groningen en Zeeland heb je de meeste kans.

Ben je benieuwd naar de woningcijfers in elke regio van Nederland? Kijk dan eens op: https://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/?gclid=CjwKCAjw04yjBhApEiwAJcvNoXvBD1XGMiNsjE734JYd3ApD2VTJAUiFwnq6wGeqFScEpiAhDzsIbBoC7PEQAvD_BwE

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Noorlander en Van Veen Makelaardij o.g. b.v.
De Donk 18/24
4761 JK Zevenbergen

Back to top